4 Ekim 2011 Salı

Aynı Bilgisayardan 2 Klavye İle Karşılıklı Oyun (PES) Oynamak


Arkadaşınızla beraber aynı bilgisayardan karşılıklı olarak PES oynamak istiyorsanız fakat Joyistik kolunuz yok yada kol ile oynamayı bilmiyorsanız bu yazım tam size göre..Benim kuzenim onların klavyesinin USB girişli olduğunu söyleyince bu konuyu hemen araştırdım ve sonunda çözümünü buldum.Yapmak isteyenler varsa yazıyı incelemeye başlayabilirler.. ((=

Bu iş için bize lazım olacak olan şeyler :

-USB Girişli Bir Klavye
-PPJoy Programı

Bu iş için bir programa gerek duymamızın sebebi eğer bu program olmazsa bilgisayarınız 2 klavyeyi tek klavye gibi okur dolayısıyla her iki klavyede aynı işi göreceğinden PES Settings kısmından Controller 2'de ki ayarları yapamayız çünkü bilgisayar 2. donanımı ayrıca bir joystick olarak görmez.

Anlatmaya başlayalım.Normalde yapımı zor ve karışık birşey ama bu yazım sayesinde işiniz 5dk. bile sürmez çünkü bütün adımları size resimli olarak anlatacağım.

İlk önce USB girişli bir klavyeyi alın bilgisayara takın bilgisayar klavyeyi tanıdıktan sonra artık işin program kısmına geçebiliriz.

Programı buraya tıklayarak indirdikten sonra işe başlayabiliriz..

Adım adım ilerleyelim... (bütün bu adımları oyun kapalıyken gerçekleştirecez.)

1.Adım
RAR dosyası içindeki klasörü masaüstüne attıktan sonra SETUP'tan programı kurun.Kurulum esnasında ppjoy ile ilgili sürücüleri kuracağından uyarılar görülebilir bunları kabul etmeniz gerek.


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


2.Adım
Ppjoy programı kurulduktan sonra "Configure Joysticks" e tıklayın ve aşağıdaki gibi Virtual Joystick ekleyin. Daha fazla sanal joystick eklemek isterseniz add ile ekleyebilirsiniz.


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


  • Joystick eklendikten sonra aşağıdaki gibi gözükecektir...
(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


3.Adım
Bu adımda program ile joystick ekleyeceğimiz diğer klavyenin istediğimiz tuşlarına farklı görevler atayacağız.Görev atamadığımız diğer tuşlar ise ilk ana klavye ile aynı görevi görecektir. Burda görevlendireceğimiz joystick tuşları PES oyunun kendi keyboard ayarı olan yön okları ile W,A,S,D,E tuşlarından farklı olmalı.Ben aşağıdaki resimde en basit şekilde joystick tuşlarını ayarladım aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)



  • Yukarıdaki ekranı açmanız için programın içinden PPJoyKey.exe ' yi açmanız gerekecek.Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi..
(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)



Yukarıdaki resimdeki ekranı açtıktan sonra ilk 4 kutucukta görevlendirdiğimiz Numpad tuşları (not:Bu ayarı kendiniz yapacaksanız örneğin Up kutucuğuna 8 yazmayın resimdeki gibi Numpad 8 yazın.)Yön oklarının görevini üstlenecek.

Klavyediki numerik tuşlar kullanılarak ...

8 tuşu ile -> Yukarı
4 tuşu ile -> Sola
5 tuşu ile -> Aşağı
6 tuşu ile -> Sola

oyuncularınızı yönlendirebilirsiniz.

2. Kutucukta görevlendirdiklerimiz ise W,A,S,D,E'nin görevini yapacaklar.

Y harfi -> Koşturma görevini üstlenecek, yani normal klavyediki E'nin görevini yapacak.(not:bazıların w tuşu koşu tuşu olabiliyor bunun e yada w olması birşeyi değiştirmez ben sadece hangi tuşun hangi görevi göreceğini görmeniz açısından işi somutlaştırmak için bunları yazıyorum.)

G harfi -> Kısa pas görevini üstlenecek, yani normal klavyediki S'nin görevini yapacak.
F harfi -> Orta yapma , adam kırma gibi görevleri üstlenecek, yani normal klavyediki A harfi'nin görevini yapacak.
H harfi -> Şut çekme görevini üstlenecek, yani normal klavyediki D'nin görevini yapacak.
T harfi -> Ara pas görevini üstlenecek, yani normal klavyediki W harfi'nin görevini yapacak.
Delete tuşu ise -> ESC'nin görevini üstlenecek pozisyonları geçmenizi sağlayacak.

Bunlar benim yaptığım ayarlar sizde keyboard tuşları dışında istediğiniz şekilde, klavyenizdeki rahatlığınıza göre bu ayarları yapabilirsiniz istediğiniz kadar tuş ekleyebilirsiniz ekstradan..

Örneğin bu ayarlar şu şekilde de yapılabilirdi..Bu tamamen size kalmış birşey..


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)

NOT : Bu ayar ekranını kaydetmeyeceksiniz bu ayarlar tamamladıktan sonra ekran oyun açık olduğu sürece açık olarak kalacak ve her oyun oynayacağınız zamanda bu ayarları yapıp ondan sonra oyuna girmeniz gerekecek..


4.Adım
Bu adımda, 3. adımda görevlendirdiğimiz JoyStick tuşlarını PES içindeki settings.exe ' de yerine yazacağız...

Yani şu resimdeki ;

 ---- > ayarları ......


şu resme dökecez.... --->

Bunun için ise settings.exe ' ye girip girip Conttroller sekmesinden Controller 2 'yi seçecez.Device yazan kısmın karşısındaki PPJoy Virtual joystick'i seçecez.

Karşımıza ilk başta PES'in kendi atadağı tuş ayarları gelecek.Bu kısımda her tuşa basarak delete yapıp PES'in otomatik olarak ayarladığı tüm tüm joystick tuş ayarlarını siliyoruz..Silme işleminde en başta silinmeyebiliyorlar sizi zorluyorlar ama teker teker ta hepsi silinene kadar zorlaya zorlaya her bir tuş için delete'ye basın...En sonda sadece bir tane kalana kadar siliyoruz.


Silme işleminiz bittikten sonra şimdi de PPJoy Keyboard' da atadığımız tuşları bu kısma yazmaya geldi sıra..

Resme bakarak yapın... Bende ona göre anlatacağım..

(Y ekseni - ) yapmak için, numerik tuşlardan 8'e basın..
(X ekseni - ) yapmak için, numerik tuşlardan 4'e basın..
(Y ekseni +) yapmak için, numerik tuşlardan 5'e basın..
(X ekseni +) yapmak için, numerik tuşlardan 6'ya basın..

Yön oklarını hallettik..Şimdi geldi sağ tarafı ayarlamaya..Burada da yine 3. adımda belirdeğimiz G,F,H,T, delete tuşlarını ayarlayabiliriz sadece..

Sağ tarafta baştan 2. sırada bulunan RB -> oyuncunun koşmasını sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

Sağ tarafta baştan 3. sırada bulunan Y -> oyuncunun arapas vermesini sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

Sağ tarafta baştan 4. sırada bulunan X -> oyuncunun şut çekmesini sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

Sağ tarafta baştan 5. sırada bulunan -> oyuncunun kısa pas vermesini sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

Sağ tarafta baştan 6. sırada bulunan B -> oyuncunun orta yapmasını ve adam kırmasını sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

Sağ tarafta en altta bulunan resimde Düğme 5 yazan -> oyuncunun ESC görevini üstlenmiştir pozisyonların geçmesini sağlar..Sizin el ayarınız nasılsa G,F,H,T, delete tuşlarından birini ona ayarlayabilirsiniz.

İsterseniz aşağıda yazdıklarımı inceleyerek direk benim yaptığım ayarları da yapabilirsiniz...

Sağ tarafta baştan 2. sırada bulunan RB 'nin karşısına Y yazın...
Sağ tarafta baştan 3. sırada bulunan Y'nin karşısına T yazın..
Sağ tarafta baştan 4. sırada bulunan X'in karşısına H yazın..
Sağ tarafta baştan 5. sırada bulunan A'nin karşısına G yazın..
Sağ tarafta baştan 6. sırada bulunan B'nin karşısına F yazın..
Sağ tarafta en altta bulunan resimde Düğme 5 yazdırmak için de delete tuşuna basmanız gerekiyor.

Daha sonrada Tamam yapıp oyuna girebilirsiniz..

Yanlız size belirtmek istediğim birkaç şey var.. Takım şeçmek için yada oyuncuyu değiştirmek normal klavyedeki enter yerine Gharfini kullanacaksınız.Oyuncu değişikliği yaptıktan sonra yada takım seçimi sırasında geri gelmek isterseniz F harfini kullanacaksınız.

Numaralı tuşlar olan 8,4,5 ve 6 ise yön oklarının görevindedir.Onlar da takım seçmede yada oyuncu değişiklikleri yapmada yukarı aşağı inip çıkmanızı sağlar..

Bunlar dışında geri kalanların hepsini biliyorsunuz zaten.Oynaya oynaya alışırsınız kullanmaya.

Benim yaptığım gibi yaptıysanız ayarları oyunda nasıl oynayacağınızı son birkez de harfleri karşılaştırarak göstereyim..

1. Klavye ///// 2.Klavye
---------- -----------
A =========== F -------> orta yapar, adam kırar
S =========== G -------> kısapas
E =========== Y -------> koşma
D =========== H -------> şut
W ===========T -------> arapas
ESC ==========delete--> pozisyonları geçer

Yazının ortalarında da dediğim gibi baştan sona kadar klavyenizin rahatlığına göre herşeyi siz kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz illa da öyle yapmaya gerek yok ama ben böyle oynuyorum ve de hiçbir sorunla karşılaşmadım.Son hatırlatmalarıda yaptıktan sonra artık oyuna girebiliriz..

(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


Aynı program ve yine benzer bir mantıkla Aynı Bilgisayardan 2 Klavye İle Karşılıklı FIFA yada NBA de oynayabilirsiniz.

Ben bu ayarları PES 2009 denediğime bakmayın bu ayarlar PES'in tüm serilerinde geçerlidir.Örneğin bakın PES 2010'da yapılmış şu resimde...


(resmi büyütmek için üzerine tıklayın)


Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, takıldığınız ya da sormak istediğiniz bişey varsa bu konu altında yorum olarak belirtebilirsiniz..Hemen anında yardımcı olmaya çalışırız hem de varsa açıkları da görüp kapatmaya çalışırız..Herkese İyi Oyunlarr... ((=

0 yorum:

Yorum Gönder

Çok Teşekkürler

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More